7 maart in Utopia: Nocturne voor Joachim, van Magda De Wolf



Waarom stapt een jongeman van 28 jaar na een concert in Gent uit het leven? Joachim wil net zo puur mogelijk in dit leven staan, wil alle mensen omarmen. ‘How I all love you guys!’ Is het een soort kortsluiting?  Is hij overgevoelig?  Is er een extreme schommeling van stemmingen in het spel? Zoekt hij een ultieme bevestiging?  Maar van wie dan?  En vanwaar die twijfel aan zichzelf, die als een duiveltje uit een doosje de kop kan opsteken? Hyperkinetisch, gedreven door een innerlijke onrust, gaat Joachim over grenzen. No boundaries.’ Hij is een zoekende dichter.

Zijn moeder tracht in het boek Nocturne voor Joachim zijn leven in tere woorden te vatten.  Het is een verhaal van een rolmodel gebaseerd op kwetsbaarheid, van een backpacker die niemand onberoerd laat.  De lezer ontdekt zijn kracht, maar tegelijk ook zijn broosheid: onbeperkt ontvankelijk.

Nocturne voor Joachim is een herkenbaar verhaal over de innerlijke waarheid van de mens en over liefde die blijft schitteren over de grenzen van de dood heen. ‘Als de lezer vervuld kan worden van het gevoel dat niets in het leven tevergeefs is, als ik een klein stukje wereld een tikkeltje meer empathisch kan maken, dan zal ik glanzen vanbinnen,’ schrijft zijn moeder.
Het boek van Magda De Wolf biedt troost bij ons aller zoektocht naar de diepere betekenis van het leven, van wat ons overkomt. Het laat ons een glimp zien van het eeuwige, in een overgave aan de natuurlijkheid van komen en gaan.




Nocturne voor Joachim wordt voorgesteld op 7 maart 2020, 15 uur, in de Geuzenzaal van Utopia, Utopia 1, Aalst. Dit gebeurt in samenwerking met de 'Storytellers' van de schrijversklas van de Academie voor Podiumkunsten. Tineke Bombeeck zorgt voor muzikale omkadering op de piano, An Staels  (directeur patiëntenzorg PC Ariadne Lede) interviewt de auteur en brengt samen met Marc Borms een paar liedjes uit de cd [in]sane. Die maakt deel uit van een groter gelijknamig project rond de destigmatisering van de geestelijke gezondheidszorg, waartoe ook een boek van An Staels en een podcast in samenwerking met Patrick Bernauw behoren. 

Reserveren is aanbevolen (via storytellers@inter-actief.be): in dat geval betaalt u slechts 4 euro. Toegang aan de kassa: 5 euro.

Meer info over het boek, met o.a. enkele fragmenten: Nocturne voor Joachim

Reacties

Podcast Het Academisch Kwartier

Luisterboeken Podcast

Podcast Mysterieus België