15-02-2018

Jong, Vrij & Lamlendig - geschreven door Romain Monnery, gerecenseerd door Wannes De CraeneJong, Vrij en Lamlendig gaat over een jongeman die pas afgestudeerd is en volwassenheid als een ziekte aanschouwt. Hij verafschuwt werken en wil eigenlijk alleen maar slapen. Door zijn omgeving wordt hij van alles genoemd, maar vooral “Dinges” - en dat vindt hij allemaal prima, zolang ze hem maar met rust laten. Hij wordt door zijn ouders aan de deur gezet en vindt onderdak bij een vriendin in Parijs. Daar doet hij zijn uiterste best om niets te bereiken en de telefoontjes van zijn ouders te ontwijken. Zal het hem lukken om een succesvol kunstenaar te worden vanuit zijn bed?

Romain Monnery weet op een humoristische wijze het vuur aan de schenen van de maatschappij te leggen en geeft een goede weergave van de huidige sferen, tevens zet hij ook ijzersterke dialogen neer. Van in het begin weet hij met het hoofdpersonage je aandacht te trekken – en te houden – door de unieke denkwijze van Dinges en de sublieme manier waarop die neergeschreven is. Het verhaal leest ook heel vlot weg en verveelt geen seconde door de beeldende schrijfwijze die gehanteerd wordt.

Dat het naar het einde toe een beetje voorspelbaar wordt, vergeef je Romain met veel plezier als je zijn laatste hoofdstuk – dat uit welgeteld vier zinnen bestaat –  leest. De afloop van het geheel wordt subtiel in je schoot geworpen en dat met een hele mooi eindzin. Zelden heb ik zo’n mooie afsluiter gelezen. Kortom, “Een feest om te lezen.”

ISBN 978-90-388-9471-3

Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

Geen opmerkingen:

Schrijven Online Nieuws

Schrijven Online blogs

Schrijven Online wedstrijden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...