28-04-17

Het slechte pad, van Robert Galbraith - recensie Yoline Van De Keere


Onder het pseudoniem van Robert Galbraith tast J.K. Rowling de grenzen van haar eigen schrijfmanschap af en slaat ze een andere weg in.

Het slechte pad is het derde, en tot nu toe laatste, boek in de Cormoran Strike-reeks.
Het is niet nodig om de voorgaande boeken te lezen, maar wel aangeraden. Sommige opmerkingen en handelingen van de personages worden daardoor duidelijker.

Cormoran Strike is een oud-veteraan. Een grote man, met maar 1 been en ondanks zijn ruige, en niet altijd verzorgde, uiterlijk enorm begeerd door mooie vrouwen. Na zijn legerdienst begon hij een eigen detectivebureau.
Eerst kon hij het hoofd amper boven water houden, maar door de persaandacht van zijn vorige twee zaken, loopt het nu op rolletjes. Tot er op een dag een mysterieus pakketje wordt afgeleverd, geadresseerd aan zijn assistente/partner Robin.
Cormoran verdenkt onmiddellijk vier mannen uit zijn verleden. Terwijl de politie de eerst vernoemde man onmiddellijk als hoofdverdachte beschouwt, twijfelt Cormoran meer en meer aan zijn schuld.
De nu negatieve persaandacht zorgt ervoor dat Cormoran steeds meer klanten verliest. Van zijn goede naam en zijn goed-draaiende zaak blijft amper iets over.
Maar Cormoran is geen man die van de kantlijn toeziet, samen met Robin gaat hij zelf op zoek naar de dader. Ook al schopt hij de politie daardoor opnieuw tegen de schenen. 

Door de personele verteller beleef je het verhaal zowel via Robin, Cormoran, als de dader zelf.
Als lezer krijg je het gereedschap om mee op zoek te gaan naar de dader. Een must-have die ik in elke detectiveroman zoek. Daardoor was ik ietwat teleurgesteld in de ontknoping. De oplossing, the missing-link, kwam ‘deus ex machina’ op het toneel. Een detail, daarvoor nooit vernoemd, zorgt ervoor dat Cormoran eindelijk het licht ziet.

Het verhaal komt eerst traag op gang, maar leest daarna vlot weg. Het sterkste punt van deze roman zijn de ijzersterkte, levensechte (hoofd)personages. Zij dragen het verhaal. In dit derde boek krijgen Cormoran en Robin een extra dimensie. Je ziet hen in een ander licht, plots hebben ze een verleden.

Het slechte pad is een semi-spannend boek. Je gaat er niet voor op het puntje van je stoel gaan zitten. Toch is het haast onmogelijk om het boek naast je weg te leggen…


Robert GalbraithCareer of evil
Of in het Nederlands: Het slechte pad
ISBN: 978-0-7515-6359-7
572 pagina’s

Geen opmerkingen:

Schrijven Online Nieuws

Schrijven Online blogs

Schrijven Online wedstrijden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...