14-03-2016

Recensies van Elisa Verdo: o.a. De Steppenwolf (Herman Hesse) - Hotel du Nord (Remco Campert) - Winterlicht, een vergeetboek (Jeroen Brouwers) - Nathan Meyer (Gie Bogaert) - Woesten (Kris Van Steenberge)


De Steppewolf by Hermann Hesse

My rating: 5 of 5 stars

Wow!! Hoe is dit boek zo lang aan mijn aandacht ontsnapt? Ik heb even geaarzeld om het boek een 5 te geven, want dat is zo absoluut, zo maximaal, zo perfect... Maar minder zou zo'n schromelijke onderwaardering zijn!
Het begin van het boek gaf me het gevoel van thuiskomen na een lange, lange reis. Het einde liet me sprakeloos achter, in beate bewondering, compleet van mijn sokken geblazen...
Hoewel het boek bijna een eeuw geleden geschreven werd, klinkt alles zo vertrouwd, zo herkenbaar, zo modern. Het is de eeuwige strijd van het individu tegen de wereld waarin hij niet thuishoort, het eeuwige zoeken naar zingeving, naar liefde, naar zichzelf...
Voelen we dit niet allemaal:
"Maar precies zo was het als Harry zich als wolf voelde en gedroeg, als hij anderen zijn tanden liet zien, als hij haat en dodelijke vijandschap voor alle mensen en hun leugenachtige en ontaarde manieren en zeden voelde"
En ook dit:
"Geen gedachte was lelijker en verschrikkelijker voor hem dan de gedachte een betrekking te hebben, een dag- en jaarindeling te hebben, anderen te moeten gehoorzamen."
Of kort samengevat: "Intensief leven kan men alleen ten koste van het Ik"
En hopen we anderzijds niet allemaal dat dit ons overkomt: "...ik had toch een groet gekregen uit de andere wereld, een paar kleurige letters hadden gedanst en in mijn ziel gespeeld en verborgen akkoorden aangeraakt, een sprankje van het gouden spoor was weer zichtbaar geweest."
Aan wie nog meer sprankjes van dat gouden spoor wil ontdekken kan ik maar één advies geven: zelf lezen hoe het De Steppewolf verder vergaat.

View all my reviews Hotel du NordHotel du Nord by Remco Campert
My rating: 3 of 5 stars

Ik twijfel of ik nu een 3 of een 4 zou geven... Ergens tussenin dus. Want ja, het is zeker vlot geschreven en een ander is heel erg herkenbaar. Maar misschien zit nou net daar het probleem: een gevoel van déjà vu... De zoveelste schrijver die (indirect) zijn ervaringen als schrijver in een verhaaltje giet... alsof hij niks anders meer te vertellen heeft.
En wat natuurlijk het ergst ontgoochelde, was de flater op vlak van research, want het Hotel du Nord in Parijs, van de gelijknamige film, dat staat er wel degelijk... Toegegeven, het is nu een bar, en ja, de film werd eigenlijk in de studio gedraaid. Maar het Hotel du Nord is er en je kan er niet naast kijken, vanaf de brug. Dus als "Walter" op die brug staat en het hotel niet vindt, dan gaat voor mij de geloofwaardigheid van het boek de mist in. Van een grote mijnheer als Remco Campert had ik dit soort nonchalance niet verwacht.
Maar goed: op zich is het boek zeker niet slecht.

View all my reviews Winterlicht: een vergeetboekWinterlicht: een vergeetboek by Jeroen Brouwers
My rating: 4 of 5 stars

Meesterlijk! Een boek over dromen en verlangens, angst en vergetelheid, ingenieus in elkaar geweven als een kostbaar tapijt. Hier en daar duiken onooglijke en schijnbaar onbelangrijke beschrijvingen op, die later terugkeren om dan essentieel te blijken: als minuscule details op een reusachtig schilderij, onzichtbaar van op afstand, maar ongelooflijk verfijnd als je ze onder de loep bekijkt.
Brouwers schrijft in een heerlijke taal, die velen barok zullen noemen, maar die zo'n warm en vertrouwd gevoel geeft, als thuiskomen bij een brandend haardvuur na een lange tocht door barre winterkou. De Voorlandt die hij beschrijft is een stukje van de ziel van elk van ons, of in elk geval van iedereen die op een of andere manier een beetje schrijfgen in zich draagt.

View all my reviews Nathan Meyer: Vrouwenwandelaar (Ontboezemingen van een lelijke jongen)Nathan Meyer: Vrouwenwandelaar by Gie Bogaert
My rating: 2 of 5 stars

De 'vrouwenwandelaar' lijkt een mix tussen een jeugdroman en een jaaroverzicht. Gie Bogaert profiteert van zijn ervaring als leraar om een geloofwaardig beeld te scheppen van de leefwereld van 18-jarigen. Met zijn bijna inventariserende opsomming van feiten en gebeurtenissen, maakt hij tevens een tijdsdocument dat latere generaties een goed beeld zal geven van het leven anno 2000.
Het boek is veeleer 'Spielerei' dan hoogstaande literatuur, maar als ontspannend en vermakelijk tussendoortje valt het best te smaken.

View all my reviews WoestenWoesten by Kris Van Steenberge
My rating: 4 of 5 stars

Heerlijk! Het was alweer een tijdje geleden dat een boek nog zo gesmeekt had om in één ruk uitgelezen te worden. Kris Van Steenberghe schildert op meesterlijke wijze en tot in de fijnste details de karakters van de vier nochtans heel verschillende hoofdpersonages. En ik ben dolblij dat hij daarbij (in een deel van het boek) ook de gangbare theorie ontkracht als zou het perspectief van de alwetende verteller "minderwaardig" en niet literair verantwoord zijn. Wel integendeel, blijkt hier!
Indrukwekkend is ook hoe hij de verschillende gebeurtenissen in het leven van de personages telkens op een andere manier weet te verweven, met verfijnde details en herkenbare patronen, als een delicaat kantwerk.
Dat de auteur ten slotte een diepe sympathie heeft ontwikkeld voor zijn personage Guillaume en hem zelfs als zijn vriend is gaan beschouwen, begrijp ik volkomen. Ook ik zou dit personage het liefst in mijn armen sluiten en lang en teder knuffelen!
Een prachtig boek met een slechts heel op het einde lichtjes voorspelbaar, maar hartverwarmend slot.

View all my reviews Christus wordt weer gekruisigdChristus wordt weer gekruisigd by Nikos Kazantzakis
My rating: 4 of 5 stars

Je leest deze vierhonderd-en-zoveel pagina's niet eventjes snel uit, maar wat een prachtig, tijdloos werk!! Je zou het zo kunnen "copy-pasten" op eender welk hedendaags Europees dorp waar plots een groep vluchtelingen toestroomt. Een confronterende spiegel van de kleinmenselijke kantjes waar we allemaal aan ten prooi zijn. De diep-christelijke inspiratie van sommige personages lijkt dezer dagen niet meer van toepassing op onze maatschappij, maar net zo goed worden de enkelingen die vechten voor rechtvaardigheid als snel als paria's beschouwd en nestelen we ons in onze vertrouwde zekerheden uit angst onze materiële welstand, macht en privileges te verliezen.
Kazantzakis toont zich een meester in het analyseren van de menselijke gevoelens en weet die met de nodige humor en relativering te schilderen. Een boek dat zeker niet mag ontbreken op ieders lijstje van "absoluut te lezen boeken"!

View all my reviews


Geen opmerkingen:

Schrijven Online Nieuws

Schrijven Online blogs

Schrijven Online wedstrijden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...