Laurens Hoevenaren laureaat van de wedstrijd "De schuilkelders van de poëzie, 1914-2014"


De schuilkelders van de poëzie, een selectie

Vzw de Scriptomanen organiseerde in samenwerking met de Afdelingen Literaire Creatie en Voordracht van de Academie voor Podiumkunsten Aalst een poëziewedstrijd, naar aanleiding van 100 Jaar Kerstbestand Eerste Wereldoorlog, en met als thema ‘Oorlog & Vrede’. Werden verwacht: maximum drie ongepubliceerde gedichten. De jury bestond uit de cursisten Literaire Creatie, met docent Patrick Bernauw als voorzitter.

Van een aantal voor de wedstrijd geselecteerde gedichten maakten de leerlingen Voordracht van Mirjam Van Lith – zijnde Jake Piron, Patrice Nkusi, Lotte De Cock, Stien Taeleman, Ine De Man, Ineke Van Wambeke, Achille Stuckens en Jules Delafontaine – enkele audio en video clips. Patrick Bernauw en Jeroen Bernaer stonden samen met Mirjam Van Lith in voor opname, montage en regie. De clips werden in december 2014 gelanceerd en uitgezonden via o.a. Youtube en Facebook (de pagina De Schuilkelders van de Poëzie).



Tegelijk verscheen de definitieve versie van het gratis ebook, waarin de laureaat bekend gemaakt werd: Laurens Hoevenaren. Aan de winnaar of winnares van de wedstrijd bood vzw de Scriptomanen een contract aan voor de uitgave van een dichtbundel als POD (Printing On Demand) en ebook, volgens de bij de uitgeverij gebruikelijke voorwaarden.




Vzw de Scriptomanen wil zich inderdaad volop profileren als “een digitale uitgever van de 21ste eeuw”, die ook volop inzet op het uitgeven en promoten van poëzie. Dit kan op de geijkte wijze, door middel van de uitgave van een dichtbundel (zij het wel in de POD-formule) – maar ook met een ebook, dat verspreid wordt via alle grote kanalen en winkels: iBookstore Apple, Kobo/Bol.com, Standaard Boekhandel, Bruna, Libris, Cosmox, Scribd, Barnes & Noble, enz… Neem maar eens een kijkje in onze winkel (www.scriptomanen.org).  Het kan bovendien door volop gebruik te maken van alle tools van dit digitale tijdperk, via de sociale media, met podcast en clips, of door het organiseren van originele live events & flashmobs.

Wij wensen u veel poëtisch lees-, kijk- en luisterplezier.

Patrick Bernauw








De schuilkelders van de poëzie, een juryverslag

Soldaatje spelen / Hoe ver is veilig hier vandaan? – Laurens Hoevenaren (www.laurenshoevenaren.nl)
De gedichten Soldaatje spelen en Hoe ver is veilig hier vandaan? zijn de respectievelijke nummer een en twee van de wedstrijd.  Ze werden beide geschreven door Laurens Hoevenaren (Brummen, Nederland) en waren erg aan elkaar gewaagd.  De jury was het unaniem eens dat de gedichten kwalitatief hoogstaand zijn: er is nagedacht over de vorm, de inhoud, het ritme én het onderwerp.  Dat Soldaatje spelen als winnend gedicht werd gekozen, ligt enkel en alleen aan het verschil in smaak van de juryleden onderling.  Beide gedichten zijn literaire pareltjes. Een terechte winnaar!

Ma Willoqué aan haar zonen Frans en Hubert – Anne Cockaerts
Het gedicht Ma Willoqué aan haar zonen Frans en Hubert van Anne Cockaerts uit Gent eindigde op de derde plaats. De jury vond het gedicht een uniek kleinood.  Bijzonder beeldend en ontroerend geschreven in een eenvoudig taalgebruik. Het gedicht kruipt onder je huid en nadat je het gelezen hebt, wil je het meteen herlezen. Niet omdat je het niet helemaal begreep, wel om het nog een keertje te ontdekken.

Metamorfose – Edward Hoornaert
Metamorfose van Edward Hoornaert (Roeselare) scoorde eveneens hoog in het juryverslag, net als zijn twee andere inzendingen.  Het gedicht schetst het beeld van het Kerstbestand en laat je voelen hoe de tijd en vooral de oorlog tijdens dat Kerstbestand even stil bleven staan.  Een moment om de ellende te vergeten en toe te geven aan de hoop, misschien zelfs te dromen van de redding. 

De Panne, l’Océan – Patrick Cornillie
De mening van de jury verschilde allicht het meeste bij dit gedicht van Patrick Cornillie (Lichtervelde): de ene vond het zeer treffend geschreven, de ander vond het net iets te gruwelijk.  Maar dat kan en mag geen afbreuk doen aan de beoordeling van het gedicht, dat  duidelijk door een ervaren auteur werd geschreven.  En ja, wat vertelt een koningin/verpleegster aan het front, en daardoor getuige van alle gruwel, aan haar koning, die het hoogste woord voert tijdens de bombardementen?  We lazen het gedicht, stonden erbij stil en slikten even (de krop in onze keel door).

Klaprozen – Dries Ketels
Het gedicht Klaprozen van Dries Ketels (uit Destelbergen) is net zo teder en breekbaar geschreven als het onderwerp van zijn gedicht.  Door het perfecte gebruik van enjambementen slaagt Dries er bovendien in een gelaagdheid in het gedicht te steken.  Het is wat je noemt van een bedrieglijke eenvoud en laat je bij het herlezen telkens iets nieuws ontdekken.



Ellen Lanckman






Neem hier een ebook-abonnement op Scribd (gedurende 2 maanden gratis en daarna makkelijk opzegbaar).





Het gedicht Geboorte en dood van Huib Fens werd gekozen om voorgedragen te worden door Annelies Druart tijdens de Kerstmis 2014 in Wijtschate.



 Scharpenelle, klein verhaal van een Grote Oorlog by De Scriptomanen






Luister hier of download (gratis): Oorlogsbloempje (Els Vermeir).




Reacties

Podcast Het Academisch Kwartier

Luisterboeken Podcast

Podcast Mysterieus België