Tweede editie van schrijfwedstrijd Manuscripting van start

Laterna Magica

Schrijvers in spe gezocht om manuscript te pitchen


De inschrijvingen voor de tweede editie van schrijfwedstrijd Manuscripting zijn geopend. Manuscripting is een bijzondere literaire wedstrijd waarbij gezocht wordt naar getalenteerde, maar nog ongepubliceerde schrijvers. Deze aspirant-auteurs kunnen hun manuscript insturen en zich in de kijker spelen bij uitgevers, literair agenten en publiek. Twee van de finalisten van vorig jaar verkregen een boekcontract naar aanleiding van hun deelname aan Manuscripting.

Schrijftalent krijgt toegang tot literaire wereld

Manuscripting richt zich op nog onontdekt literair talent. Schrijvers van een voltooid, maar nog ongepubliceerd Nederlandstalig manuscript kunnen tot en met uiterlijk 25 agustus hun manuscript insturen. Vervolgens nodigt de organisatie een eerste selectie van kandidaten uit om hun manuscript te pitchen aan een jury van literaire professionals en publiek. Die eerste live ronde van Manuscripting vindt plaats in Utrecht op zondag 7 september tijdens Manuscripta, het openingsfestival van het literaire seizoen. De vakjury selecteert de beste kandidaten voor de finale op donderdag 25 september in de Salon van de Stadsschouwburg Amsterdam.

De hoofdprijs is erg speciaal – de winnaar krijgt de kans om zijn of haar manuscript persoonlijk te presenteren aan Paul Sebes, de bekendste literair agent van Nederland, oprichter van Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap en auteur van het boek Bestseller. De jury bestaat uit Willem Bisseling (literair agent Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap). Jennifer Boomkamp (redacteur Ambo-Anthos Uitgevers), Roel van Diepen (redacteur Uitgeverij Lebowski), Coen Geertsema (zelfstandig redacteur en literair agent), Job Lisman (hoofdredacteur Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker) en Hedwig Wiebes (boekverkoper De Nieuwe Boekhandel).

Schrijfwedstrijd kan leiden tot boekcontract

De eerste editie van Manuscripting werd in 2013 georganiseerd. De Vlaamse auteur Yannick Ottoy drong samen met schrijftalenten Anne-Marieke Samson en Natasja Kraijer door tot de finale en won met de pitch voor zijn manuscript En toen werd het zwart. Ottoy, wiens werk werd geselecteerd uit ruim dertig ingezonden manuscripten uit heel Nederland en Belgiƫ, kreeg een boekcontract bij de bekende Belgische uitgeverij Manteau. Zijn debuut wordt verwacht in 2015. Ook mede-finalist Samson verkreeg een boekcontract dankzij Manuscripting. Zij debuteert in het najaar van 2014 bij De Arbeiderspers met de roman De Val van Jakob Duikelman.

Over de organisatie

Manuscripting wordt georganiseerd door Nieuwe Letteren en SSBA Salon. Nieuwe Letteren is een literaire stichting die zich inzet voor de promotie van nieuwe literatuur. Nieuwe Letteren organiseert onder meer de jaarlijkse Jonge Schrijversavond en is uitgever van het online literaire tijdschrift Lood. SSBA Salon is de Culturele Deeltjesversneller van de Stadsschouwburg Amsterdam. Met een online magazine, een eigen ruime in de schouwburg en events presenteert SSBA Salon het beste aan hoge en populaire cultuur in de stad.

Deadline van de wedstrijd:: 25 augustus 2014

Website waarop verdere informatie te vinden is: http://www.manuscripting.nl

Reacties