29-01-14

"Ver weg" ("As Far As It Gets") - een boek van Alon Hilu, een recensie van Katherine Muylaert

Dit. Boek. Is. Een. Juweeltje.
Zo simpel kan het zijn om een boek te omschrijven. Zo zelden kom je ze tegen, zo'n echte pareltjes.

Ver Weg neemt je mee in de wereld van een Israëlische dienstplichtige, een wereld waar ik nu niet direct affiniteit mee heb, maar die zo goed gebracht wordt, dat het lijkt alsof ik er zelf nog rondgelopen heb.
Een kersvers recruut, Nadav, van onder mama's rokken recht naar de kazerne gebracht, loopt tegen het een na het andere dilemma aan.
Aan de andere kant is er Michaël, een oudere oom, die wat geld geërfd heeft, en daarmee het "zot in zijn hoofd" najaagt. Het brengt hem in vreemde situaties over heel de wereld brengt, waarbij hij een heuse spirituele ontdekkingstocht doormaakt.

Het boek bestaat uitsluitend uit de mails en brieven die ze elkaar schrijven. Deze opzet heeft op zich wel wat beperkingen, maar toch gaan de personages al heel snel echt leven in je verbeelding.
Michaël heeft zijn saaie leventje als jurist vaarwel gezegd, en ontdekt op zijn eigen ietwat bizarre manier dat het leven heel veel verschillende kanten kan hebben, als je er maar voor openstaat.
Al is Nadav toch wel wat een verwend nest, toch slaagt ook hij er in je sympathie te winnen. In je eentje twee jaar lang een antenne in een of andere woestijn bewaken, tja, er zijn indaad wel leukere dingen. Maar dankzij de goeie raad van zijn oom Michaël leert hij heel wat over het leven en zichzelf, en vormt hij zich een stevige basis voor zijn verdere leven.
Het boek zit dan ook vol met duidelijke en verborgen levenswijsheden. Ze laten je even stilstaan, zonder te vervelen of zonder een cynisch of sceptisch gevoel op te wekken.

Net op het moment dat je je gaat afvragen of alles niet min of meer in zijn plooien gevallen is, en of het dan toch met een sisser gaat aflopen, op dat moment komt er een subliem einde.
Onverwacht wordt de cirkel rond.

https://www.goodreads.com/review/show/837386065

Geen opmerkingen:

Schrijven Online Nieuws

Schrijven Online blogs

Schrijven Online wedstrijden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...