08-10-13

"De schok van de val" van Nathan Filer - recensie door Donnie De Neef

De schok van de valDe schok van de val by Nathan Filer
My rating: 4 of 5 stars

Het verhaal begint bij Matthew, het hoofdpersonage, en wat er gebeurt met zijn broer Simon wanneer ze nog kinderen zijn. Tegen het einde van hoofdstuk één besef je dat Simon door een verschrikkelijk ongeluk om het leven is gekomen, en dat Matthew zich op een plek bevindt waar normale mensen zich doorgaans niet bevinden.
Matthew heeft een mentale ziekte, die de lezer pagina per pagina leert begrijpen aan de hand van de relatie met zijn moeder en zijn oma, en de herinneringen die hij ophaalt. De omschrijvingen zijn vaak ontroerend en hartverscheurend tegelijkertijd. Zo vertelt hij (over zijn oma):
‘Haar broer heeft een ziekte, een ziekte met de gedaante en het geluid van een slang. Die kronkelt langs onze stamboom, van tak naar tak. Het moet haar zielsveel verdriet hebben gedaan om te beseffen dat ik de volgende was.’
Je beseft vrij snel dat Matthew een getroebleerd personage is, waar je in het begin zelfs een beetje bang van wordt. Maar de liefde voor zijn overleden broer en zijn oma maken hem uiteindelijk sympathiek. Matthew is eerlijk en rechtdoorzee, en wanneer hij zijn medicijnen niet neemt, kan hij zijn broer zien en horen. En dat is precies wat hij wil.

Op de auteurspagina van de schrijver staat vermeld hij jarenlang onderzoeker in een psychiatrische unit is geweest. Dat merk je aan het boek. Het leest niet als verzonnen. De beschrijvingen zijn erg gedetailleerd en vaak schrijnend, net omdat je aanvoelt dat het er in het echte leven ook zo aan toegaat.

Een sterk debuut, zeker de moeite waard om eens te lezen.


View all my reviews

Geen opmerkingen:

Schrijven Online Nieuws

Schrijven Online blogs

Schrijven Online wedstrijden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...