Gedichtendag 2012/ Literaturelure Aalst: boekvoorstelling "Inkt moet vloeien!", 10 jaar Literaire Creatie in Aalst


Het Aalsters Literair BonTgenootschap stelt voor:

Literaturelure 2012
met de boekvoorstelling
"Inkt moet vloeien!"
(10 jaar Literaire Creatie in Aalst)


•    € 10 per deelnemer, inclusief poëzieposter, kansenpas € 1,50
•    reservaties: Qarfa, 053 60 88 90
•    in samenwerking met de bibliotheek
en de Academie voor Podiumkunsten van de stad Aalst,
vzw de Scriptomanen, Netwerk en Qarfa.

Na het succes van de eerste editie van Literaturelure, op Gedichtendag 2011, stapt het Aalsters Literair BonTgenootschap vrolijk verder op langs het reeds ingeslagen pad. Op Gedichtendag 2012, op donderdag 26 januari 2012, organiseert het genootschap dus opnieuw een sprankelend & spraakmakend literair drieluik, waarvan wij hier alvast graag een tipje van de sluier voor u oplichten. Om 19.30 uur stipt verzamelen alle literatuurliefhebbers uit Aalst en wijde omgeving zich in de bibliotheek (Molenstraat 51) van Aalst voor de prijsuitreiking van de wedstrijd Stapelgedichten. Vervolgens trekken ze op poëtische wijze door de stad en mogen ze zich verwachten, in willekeurige volgorde, aan:
Inkt Moet Vloeien!
Er zijn er in Aalst al geweest die hun volk leerden lezen, vloeken, voetballen of basket spelen, maar schrijven… ho maar! Daar kwam in 2002 verandering in, toen de Academie voor Podiumkunsten een cursus literaire creatie begon te organiseren, oorspronkelijk met Jan D’Hondt, vervolgens met Frank Pollet, daarna met Frank Pollet en Patrick Bernauw en sinds 2012 alleen met Patrick Bernauw als docent.

Tien jaar lang worden schrijvers in spé of schrijflustigen tout court nu al begeleid in poëzie, proza, theater- en scenarioschrijven. Geen kortlopende initiatiecursus is dit, maar een degelijke opleiding met wekelijkse bijeenkomsten die een goede opvolging van het individuele schrijfproces mogelijk maakt. Misschien is deze schrijfklas voor jou ook geen onbekende, want ze heeft in de loop der jaren Aalst al vaker literair geïnfiltreerd. Denk maar aan de projecten Literair Onderlegd (Week van de Smaak), De Peer van De Saedeleer, Vredeplein = Poëzieplein, Te Gek?! of aan de Pleepoëzie die tijdens een vorige Gedichtendag menig klein kamertje in de cafés versierde.

Een selectie poëzie en kort proza van de ‘literaire creaturen’ (zoals ze stiekem worden genoemd) wordt nu onder de titel Inkt moet vloeien! – naar de gelijknamige literair creatieve blog – voorgesteld in de Studio van De Werf. Het boek kan tot 23 januari besteld worden aan voorintekenprijs van 15 euro en afgehaald worden tijdens de boekpresentatie, of nadien op het secretariaat van de Academie. Alle info: academiepodiumkunsten@aalst.be.


Elpee Boon

In 2012 herdenkt de stad Aalst Louis Paul Boon (15 maart 1912 – 10 mei 1979) en het Aalsters Literair BonTgenootschap trapt het Boonjaar dan ook in gang met de productie Elpee Boon, een liederencyclus van Rudi De Smet rond leven en werk van de geniale auteur met de korte beentjes. In een productie van Fernand Bernauw en met de steun van het artistiek collectief vzw de Scriptomanen brengt Rudi een selectie liedjes rond ‘het levensverhaal van een Ondineke’: ‘Jonge meisjes worden vrouw en merken dat er feitelijk weinig verandert. Toch blijft er hoop op een beter bestaan. En ik kijk toe, een ambetanterik, een ouwe knorpot, een troebel troubadour… en zeg er het mijne van!’

Het idee ontstond met De Executie, een ballade waarin Jan De Lichte op Villoneske wijze zijn laatste uur bezingt. ‘Plots bevond ik mij terug op De Kapellekensbaan… door vreemde kronkels, die zoals het lap-en-vliegwerk bij Boon op hun eigen, raadselachtige wijze ontstonden. Zomer te Ter-Muren was niet veraf. En kijk: hoe actueel zijn deze beide romans nog steeds in de chaos van vandaag.’

Rudi zingt Elpee Boon in Qarfa en gaat daarna solo of with a little help of some friends de hort op met dit programma. Meer info bij vzw de Scriptomanen (info@inter-actief.be).


 Yerna & Erna: ‘Over Stromen’

Yerna Van Den Driessche is van opleiding laborante, maar ze volgde ook een vierjarige toneelopleiding. Aan het einde van haar professionele loopbaan besloot ze om haar eerste liefde, die voor het woord en dan voornamelijk voor de poëzie, weer nieuw leven in te blazen. Ze volgde daarvoor de opleiding ‘literaire creatie’  bij dichter en romanschrijver Roel Richelieu van Londersele. Werk van haar werd al gauw gepubliceerd in tal van literaire tijdschriften (o.a. Het Liegend Konijn, Poëziekrant), ze behaalde ook enkele prijzen met haar poëzie en in 2009 verscheen haar debuutbundel Reconstructie bij uitgeverij P.

In Netwerk brengt zij een poëtisch programma, samen met Erna Schelstraete, die eveneens de cursus ‘literaire creatie’ volgde bij Roel Richelieu van Londersele. Ze schreef gedichten, een bundel korte verhalen en vier theatermonologen. Haar poëzie werd in 2009 bekroond met de Basiel De Craeneprijs, en verscheen in literaire tijdschriften als WeL, Ambrozijn en Poëziekrant.


 
Reacties