15-07-11

Aalst warmt op voor Boonjaar (Aalst) - Het Nieuwsblad

Met vijf activiteiten in 2012 eert stad Louis Paul Boon

  • V.l.n.r. Coördinator Peter Van Den Bossche, Jo Boon met zijn vrouw Lucienne en schepen Dylan Casaer. hdr
V.l.n.r. Coördinator Peter Van Den Bossche, Jo Boon met zijn vrouw Lucienne en schepen Dylan Casaer. hdr
© Hendrik De Rycke
AALST - Louis Paul Boon zou volgend jaar honderd geworden zijn. Reden voor het stadsbestuur van Aalst om 2012 om te dopen tot 'Boonjaar'. Daarmee wil de stad Boon bedanken om Aalst op de kaart te zetten. Het stadsbestuur plant activiteiten en een standbeeld moet de apotheose worden.
Dat 2012 het Louis Paul Boonjaar zou worden werd door de gemeenteraad al beslist op 28 april 2009. De Aalstenaar werd op 15 maart 1912 geboren en zou in 2012 dus een eeuw oud zijn. Boon overleed echter in 1979. Om die reden geraakte hij ook nooit in Zweden waar hij samen met Jeanneke was uitgenodigd. Volgens kenners werd je in Zweden niet gevraagd om op de koffie te gaan, Boon zou bijna zeker de Nobelprijs literatuur hebben gekregen. 'We gaan hem nu niet postuum uitreiken, maar we willen het literaire talent van Louis Paul Boon wel in de verf zetten. Er zijn dus vijf grote evenementen tussen maart 2012 en september 2012', zegt schepen van Cultuur Dylan Casaer (SP.A). Naast een tentoonstelling, een dubbelexpo met het Letterenhuis Antwerpen, is er de enscenering van het proces van Jan De Lichte op de Grote Markt en de sociaalartistieke parade 'De wereld van Boon'.
'We bieden de gelegenheid aan groepen, verenigingen, wijkcomités en noem maar op om onder leiding van een kunstenaar een onderdeel uit de wereld van Boon te tonen en te maken', zegt Casaer. 'We hebben ervaring in het organiseren van stoeten en wat gedurende maanden in elkaar wordt geknutseld zal te zien zijn in die parade. We hebben ook een opdracht gegeven aan de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman om een beeld te maken gerelateerd aan Boon. Misschien dragen we dat mee in de parade, misschien staat het op een eindpunt, we zullen zien.'
Aalst warmt op voor Boonjaar (Aalst) - Het Nieuwsblad

Geen opmerkingen:

Schrijven Online Nieuws

Schrijven Online blogs

Schrijven Online wedstrijden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...