15-11-10

Vlaamse Filmpjes: Waar Vlaamse jeugdauteurs het schrijven leerden

VLAAMSE FILMPJES
Imprint: ASP editions
In voorraad
€ 21,95
ISBN: 9789054877936
368 pagina's
Verschijningsdatum: 18/10/2010

VLAAMSE FILMPJES

Troetelkind of ondergeschoven kindje? Waar Vlaamse jeugdauteurs het schrijven leerden
John Rijpens

Vlaamse filmpjes: troetelkind of ondergeschoven kindje?
is niet het zoveelste boek in de rij over het fenomeen ‘Vlaamse filmpjes’. De auteur John Rijpens (°Rumst, 1936) heeft immers in ware detectivestijl en net als in zijn vorige boeken Inkt in de papfles en Sacha Ivanov: Vlaamse pulp à la carte tot op de hoogste zolders, tot in de diepste kelders en de donkerste krochten gezocht naar feiten en waarheden die het daglicht nog nooit gezien hadden.
Schuilt achter elk pseudoniem een bekende naam? Welk verhaal schreef hij of zij? Waarom speelde John Flanders, alias Jean Ray, alias Raymond De Kremer zo’n grote rol als schrijver van honderden Vlaamse filmpjes? Hoe is het mogelijk dat de uitgevers van de Vlaamse filmpjes zich lieten belazeren door de ‘koning van de Vlaamse pornolectuur’?
Zijn de Vlaamse filmpjes troep of gedegen kinderliteratuur? Welke rol speelden ze de voorbije tachtig jaar (1930-2010) in de geschiedschrijving van het kinder- en jeugdboek? Welke vergeten polygrafen bezondigden zich aan het schrijven van Vlaamse filmpjes? Welke Vlaamse auteurs werden het slachtoffer van tegenwerkingen, bedreigingen, zelfs ontslagen? Was het in de oorlogsjaren wel allemaal koosjer? Bracht de protestant Abraham Hans het zielenheil van de katholieke Vlaamse jeugd in gevaar?
Deze en vele andere vragen worden beantwoord in de verhelderende, verrassende en vlotte studie van John Rijpens, de vrucht van vijf jaar verzamel- en opzoekwerk en de lectuur van 2000 Vlaamse filmpjes.

Vlaamse filmpjes: troetelkind of ondergeschoven kindje?
is eerder het resultaat van een persoonlijke zoektocht dan een werk met academische pretenties, maar is een absolute aanrader voor al wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur en de bijzondere plaats die de ‘filmpjes’ daarin innemen.
ASP - Academic & Scientific Publishers - VLAAMSE FILMPJES

Geen opmerkingen:

Schrijven Online Nieuws

Schrijven Online blogs

Schrijven Online wedstrijden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...