Hercule Poirotprijs 2010 - Brugge PlusGuido Eekhaut (c) Filip Naudt

Stan Lauryssen
De Hercule Poirotprijs is een jaarlijkse prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. De naam verwijst naar de fictieve Belgische detective uit de boeken van Agatha Christie. Aan de prijs is ook een geldsom verbonden van €5000. De genomineerden voor de Hercule Poirotprijs 2010 worden in de de week van 7 juni, via de Knacksite (http://www.knack.be/) bekend gemaakt.
De jury
Jan Haeverans (Knack Weekend)
Patrick Van Gompel (journalist)
Lukas De Vos (thrillerrecensent)
Fred Braeckman (thrillerrecensent)
Jean-Paul Mulders (freelance journalist voor o.a. Knack Weekend)
Linda Asselbergs (Knack Weekend)
John Vervoort (recensent De Standaard)
Katrien Vervaele (jeugdauteur)
De laureaten
2009 - Guido Eekhaut voor "Absint"
2008 - Deflo voor "Pitbull"
2007 - Bob Van Laerhoven voor "De Wraak van Baudelaire"
2006 - Herman Portocarero voor "New Yorkse nachten"
2005 - Johanna Spaey voor "Dood van een soldaat"
2004 - Mieke de Loof voor "Duivels Offer"
2003 - Jonathan Sonnst voor "Razborka"
2002 - Stan Lauryssens voor "Zwarte Sneeuw"
2001 - Pieter Aspe voor "Zoenoffer"
2000 - Piet Teigeler voor "De zwarte dood"
1999 - Jef Geeraerts voor "De PG"
1998 - Staf Schoeters voor "De schaduw van de Adelaar"
Hercule Poirotprijs 2010 - Brugge Plus

Na de film "In Bruges" en de tv-serie "Aspe" is Brugge opnieuw in de ban van de misdaad. Twee dagen lang wordt de Brugse Stadsschouwburg plaats delict en nemen tal van misdaadauteurs deel aan het festival. Eregasten zijn Sean French en Nicci Gerrard, beter bekend als het succesvolle schrijversduo Nicci French.


De aanleiding voor dit thrillerevenement is de uitreiking van de Hercule Poirotprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het weekblad Knack aan de beste misdaadroman van het afgelopen literaire seizoen. Knack, het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs en Brugge Plus bundelen de krachten om rond de uitreiking van deze prijs een evenement te bouwen waarin misdaadliteratuur centraal staat.

De Vlaamse misdaadliteratuur kende de afgelopen jaren een ware boom en wordt nu als een volwaardig literair genre aanzien. "Poirot in Bruges" wil die misdaadliteratuur in de kijker zetten voor het grote publiek. Het evenement is er voor meer dan de boekenliefhebber alleen. Je kunt ook bekende pleiters aan het werk zien of je laten inwijden in de geheimen van het sporenonderzoek.

Hier vind je het volledig programma Poirot in Bruges/ Knack Thrillerfestival op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni, Stadsschouwburg Brugge.

Reacties