Vera Steenput schrijft... en draait orgel!

Het Ros Beiaard, La Foule van Edith Piaf, 'flarfen', Paul Van Ostaijen... het is maar een greep uit het programma dat Vera Steenput bracht in augustus 2021 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dendermonde... poëzie & verhalen, gecombineerd met muziek uit het draaiorgel, jawel! 

 


Wordt u daar spontaan ook vrolijker van? Dan heb ik goed nieuws voor u, want aangezien Vera sinds september deel uitmaakt van de schrijversklassen van de Academie voor Podiumkunsten Aalst, zult u haar - met haar literair werk & draaiorgel & al - nog diverse keren kunnen meemaken. Wij snijden namelijk een feestjaar aan, waarover ik u al vanalles zou kunnen verklappen, maar dat ik - suspensegewijs - niet zal doen.

Houdt u het niet uit tot pakweg midden november, dan is dit dichterlijk programma, waarbij Van Ostaijen wordt gedraaid, misschien iets voor u?
Muziek MOBILE 

De poëzie van Paul van Ostaijen zit vol beweging, dans en muziek. De dichtkunst was voor Van Ostaijen een manier om de wereld in beweging te zetten en andersom liet hij zich graag bewegen door allerhande soorten muziek: van volksliedjes tot Bach en van schunnige chansons tot jazz. Zeker in zijn meesterwerk Bezette Stad dansen de woorden regelmatig over de pagina’s op het strakke ritme van de mars, de zwierige klanken van een wals, of de vurige tonen van een tango. 

Muziek was overal. Maar wat we tegenwoordig vaak niet goed beseffen, is dat die muziek in Van Ostaijens tijd niet uit luidsprekers schalde, maar vaak werd voortgebracht door pianola’s, dansorgels of orkestrions. Als een liedje niet live gespeeld werd, kwam het vaak uit een mechanisch instrument. Zoals Van Ostaijen schreef in het gedicht ‘Stad’ uit Het Sienjaal werden zijn muziekervaringen vaak in gang gezet door ‘het bevende snikken van een orkestrion’. 

 MechaMusica en het Paul van Ostaijengenootschap nemen u graag mee naar de cafés en danstenten van weleer. Matthijs de Ridder leidt u rond in het nachtleven van de bezette stad. Peter Holvoet-Hanssen brengt de poëzie van Zot Polleken en Vera Steenput en Johnny Claes laten de hits van toen herleven op een keur aan draai- en dansorgels. 

Voorstelling Muziek Mobile: donderdag 18 november 2021. Deuren 19u30, start 20u00 Plaats van de voorstelling is Arburo’s Place, Baeckelmansstraat 131 C0008, B-2830 Tisselt Toegansprijs: €10,00 over te maken op BE50 7370 2494 5918 t.n.v. Paul van Ostaijen Genootschap. genootschap.vo@gmail.com – Gratis voor de leden van het Genootschap. Na de voorstelling blijven de orgels voor sfeer en ambiance zorgen.

Reacties